petterikomonen

4D Elokuvateatteri

  • 4D Elokuvateatteri

 

 

Nyt ovat vihdoin tulleet uudet mukaansatempaavat 4D elokuvateatterit joissa toiminnan voi  myös haistaa. Istuimet liikkuvat joka suuntaan simuloiden ilmataistelun kehitystä, savua ja valon välähdyksiä kuten taistelukentillä ja tuulenpuuskiä kuten Saharan autiomaassa.  Näitä erikoistehosteita käytetään 4D elokuvateattereissa hyväksi kamppailussa elokuvateollisuuden elvyttämisksi joka sekin on vaikeuksissa talouskriisin johdosta.

 

Tämän alan johtavat yritykset löytyvät Kaukoidästä, erityisesti japanissa ja Thaimaassa joissa on nähtävissä 4D versiot mm. elokuvista Avatar, Prometheus ja Pirates of the Caribbean ja katsojia riittää jonoksi asti.Tämäntyyppisten erikoistehosteiden esi-isänä voidaan pitää ohjaaja William Castlea joka vuonna 1959 joka asennutti äänikelloja elukuvateatterin penkkien taakse, näitä soitettiin Monster Blood kauhuelukuvien näytöksissä kun pahis soitti päähenkilöiden ovikelloja.  Vuotta myöhemmin ilmestyi teattereihin SmellOVision järjestelmä joka pystyi päästämään kolmekymmentä erilaista tuoksua elokuvan tehosteeksi, kukat tuoksuivat puutarhassa, ruuti haisi sota kohtausten taistelukentillä ja silli eroottisissa kohtauksissa.

 

Modernit 4D elokuvateatterit ovat täynnä uusinta teknlogiaa. Varusteina löytyy liikkuvia istuimia, jotka pyörivät ympäri, kiertelevät, kallistuvat ja tärisevät. Haju kaijuttimet pystyvät ruiskuttamaan yli tuhat eri tuoksua, savukoneet savuttaa, stroboskoopit tehostavat räjähdyksiä ja äänentoisto on tietenkin paras mahdollinen. Valot, liikkeet, , hajut, savut ja tuulet ovat täydellisesti synkronoitu tietokoneilla elokuvan kanssa, joka on aina kolmiulotteinen.

 

Kaksituntisen elokuvan muokkaaminen 4D muotoon vaatii noin kaksi tai kolme viikkoa töitä ja lisäksi teknikoilla menee useampi päivä laitteiden asennukseen teattereihin. Ja ainakin puolen miljoonan euron lisäkustannukset jotka asiakkaat maksavat takaisin noin viisi euroa kalliimpien elokuvalippujen muodossa. 

 

Sitä milloin saamme nauttia 4D teatterista Suomessa ei ole vielä tietoa. Alan johtava Korealainen yritys CJ 4DPlex, on tehnyt sopimuksen yhden Yhdysvaltojen suurimmista elokuvateatteri ketjuista kanssa kahdensadan 4D teatterin rakentamisesta ympäri maata seuraavan viiden vuoden aikana.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.